Let’s go green! Jednoduché věci, které může udělat každý z nás

Všichni to víme, všichni o tom pořád slýcháme a čteme, a přesto zavíráme oči. O tom, že lidstvo nezadržitělně ničí svoji vlastní planetu už snad nepochybuje nikdo. Nejsem nikterak extrémně ekologicky založený člověk, jsem hrozně pohodlná a nerada se v něčem omezuji, přesto ale nemůžu být lhostejná k tomu, co se díky nám děje.

Vlivem globálního oteplování, díky extrémně silnému klimatickému jevu El Niňo, vymřelo v roce 2016 v některých částech Velkého bariérového útesu až 97% korálů, toto vymírání pokračuje i v r. 2017 a neomezuje se jen na Velký bariérový útes, ale postihlo prakticky všechny korálové útesy na světě. Ty představují jedinečný a druhově nejrozmanitější biotop, který svojí křehkou krásou musí uchvátit každého, kdo má to štěstí se do něj ponořit. Bohužel to vypadá, že o tuto nádheru brzy definitivně přijdeme, pokud se všichni nezačneme snažit s tím něco udělat.

KOMANDOO_018-58

A nejde jen o korálové útesy nebo amazonské pralesy, změna klimatu a problematika životního prostředí se dotýká každého z nás, ať už žijeme v Austrálii nebo ve střední Evropě. Mrzí mě, že přestože sami sebe řadíme mezi vyspělé státy, přístupem k ekologii a udržitelnému způsobu života jsme za západní Evropou ještě strašně pozadu.

Možná si říkáte, že jednotlivec stejně nic neovlivní, tak nač se snažit, ale není to pravda, myšlení musíme změnit především každý sám v sobě. Kdyby všichni v Čechách vytřídili jednu PET lahev, dá to dohromady víc než 10 milionů lahví, to už jsou jiná čísla, že? K velkým změnám často stačí hrozně málo, proto jsem se rozhodla sepsat několik úplně jednoduchých zelených tipů, které může s vynaložením naprosto minimálního úsilí udělat každý, takže konec výmluv!

Používejte šetřiče vody

Víte, že při jednom umytí rukou protečou kohoutkem 3 litry pitné vody? A během sprchování až 80 litrů?  Na internetu i v obchodech se dají sehnat úsporné sprchové hlavice i perlátory na vodovodní baterie, které podle nastavení sníží spotřebu vody až na třetinu tím, že ji mísí se vzduchem. Pokud koupíte kvatlitní produkt, z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že na komfortu mytí vůbec nic nepoznáte. Poděkuje vám nejen příroda, ale i vaše peněženka, vyzkoušeno na vlastní kůži!

Čistěte ekologicky

Podíváte-li se na etikety většiny čistících a mycích prostředků, zjistíte, že chemikálie v nich obsažené výrazně škodí nejen životnímu prostředí, ale nejsou nijak prospěšné ani nám, lidem. Na trhu dávno existují ekologické produkty, které tolik nezatěžují přírodu a jsou lépe odbouratelné. Mám například moc ráda značku Ecover, používám jejich přípravky na čištění a tablety do myčky a nevidím vůbec žádný rozdíl oproti ne-eko prostředkům, naopak mi přijde, že čistí lépe a navíc krásně voní:-) Skvěle čistí taky obyčejný ocet nebo kyselina citronová, návodů na přípravu home-made čistících přípravků je na internetu spousta.

Třiďte

V třídění odpadu jsme celosvětově na předních příčkách, a to je skvělá zpráva. Vždycky ale můžeme být ještě lepší, a proto třiďte, třiďte, třiďte! Kontejnery na tříděný odpad jsou na každém rohu a vyrábí se spousta pěkných domácích systémů a košů. A není pravda, že se tříděný odpad smísí a stejnak spálí na skládce. Tak to není, je to zase jen další urban legend těch, kteří hledají výmluvy, místo aby udělali pár kroků navíc a vyhodili PETku do plastů.

Kompostujte

Vyhazovat bioodpad je škoda, kompost je poklad a kompostování zábava. Fakt! Pokud nevlastníte zahradu, můžete zkusit domácí vermikompostér, jako my. Více o našich žížalkách jsem psala v článku zde. A pokud vás žížalí domácí mazlíčci nelákají, můžete si od města pronajmout kontejner na bioodpad. Výhoda kompostování je i ta, že nemusíte tak často vynášet koš, jelikož v něm nic nehnije a neplesniví. Ideální pro lenochy, jako jsem já.

IMG_3981
Naše žížaly

Kupte si lahev na vodu a termohrnek

Třídění je skvělé, ale nejlepší je samozřejmě produkovat odpadu co nejméně. Noční můrou jsou pak jednorázové plastové výrobky, které pomalu zamořují náš životní prostor až po nejvzdálenější kouty oceánů, a jejichž mikročástice nám kolují v krvi. Přitom není nic jednoduššího než vyměnit např. vodu z PET lahví za kohoutkovou, která je v Čechách obecně velmi kvalitní. Když pominu ekologickou stránku, přemýšlejte, jak je asi zdravá voda z plastové lahve, ve které stojí několik měsíců ve skladu, nebo ještě hůř někde na slunci. Myslím si, že ta kohoutková je tisíckrát lepší alternativou, i když je mírně chlorovaná. Navíc se vyrábějí krásné a stylové lahve, ve kterých můžete nosit natočenou vodu s sebou, a ještě vám to s nimi bude slušet:-) Stejně tak jednorázové kelímky na kávu. Co si vzít příště vlastní termohrnek, které ostatně i většina velkých coffee řetězců nabízí ke koupi?

retap-lahve-na-vodu-greenstore-blog-1
Skleněné lahve na vodu.

Pryč s igelitkami a mikrotenovými sáčky

Jednou provždy! Látková nákupní taška je prostě lepší v každém ohledu. Neprotrhne se, můžete ji prát a vejde se i do té nejmenší kabelky. A navíc mnohem líp vypadá!

Jezděte MHD nebo na kole

Uf, musím říct, v tomhle bodě bohužel nemůžu jít příkladem, neb do jedné práce to mám autem o polovinu rychlejší a do druhé zas 60km daleko. Ale budu se snažit víc, slibuju. A můj velký sen je pořádný elektromobil a po Praze elektroskútr. Vespa by měla letos na podzim oficiálně uvést na trh tuhle elektrickou krásku, na kterou ale budu muset asi dooost dlouho šetřit;-)

vespa
Zdroj: vespa.com

Recyklujte a upcyklujte

Někdy není nutné věci, které už nepotřebujeme, hned vyhodit.  Z pleteného svetru, který už vyšel z módy, se dá ušít krásný obal na polštářek, z prázdné skleněné lahve vyrobit váza apod. Nejen že ušetříte nějaký ten peníz a životní prostředí, ale navíc se na takových předělávkách můžete pořádně kreativně vyřádit.  Já například takhle zkouším renovovat staré skříňky na chalupě. Ukázka zde.

Nakupujte lokálně

Kupujte lokální potraviny od farmářů a chovatelů, o kterých víte, že hospodaří ohleduplně. Díky boomu farmářských trhů je to jednoduché a dostupné. A pokud se vám nechce vstávat ráno na trh, existují i jiné alternativy, jako třeba farmářské prodejny nebo online obchody.

Udělejte si občas veganský den

Produkce masa a živočišných produktů představuje ohromnou ekologickou zátěž. Zkuste omezit spotřebu masa, přidat do jídelníčku víc rostlinných produktů a nebo si občas udělat úplně veganský den. Prospěje to v první řadě vašemu zdraví.

Myslet se vyplatí

Na závěr ta vůbec nejdůležitější rada ze všech – zkusme všichni trochu víc přemýšlet, hledat alternativy a zkrátka nebýt lhostejní. I malá změna v našem myšlení může mít velký dopad!

Krásný den a buďte green:-)

 

2 komentáře: „Let’s go green! Jednoduché věci, které může udělat každý z nás

  1. Taky většinu věcí dělám a baví mě to. Jen ten elektromobil je trošku zástěrka, elektrárna vytvoří podobné množství hnusu při výrobě elektřiny jako klasické auta při spalování paliva. Nejsem na to expert a neumím to odborně vysvětlit, ale bylo mi to řečeno lidma, kteří tomu rozumí a je to prašť jak uhoď, jestli elektromobil nebo diesel či benzín. Naopak se vrací k benzínovým motorům, protože dieselový nespálí všechny látky tak dobře jako benziňák. Co by prý stálo za to, jsou vodíkové motory, ale to je hudba budoucnosti a tomu už jsem nerozuměla skoro vůbec, jen to je prý nejčistší způsob.

    Líbí se 1 osoba

  2. Díky za pěkný článek, snažím se žít celkem ekologicky (třídění, vlak místo auta, látkové tašky), ale vždycky je prostor pro zlepšení 🙂
    Co se týče elektroautomobilů – aktuálně moc ekologická vlastně kvůli nedokonalým bateriím nejsou, na jejich výrobu padne víc energie než kolik užitku nakonec přinesou. Bohužel, co se týče plastů, jedinou cestou je jejich redukce, neb už je nikdo nechce moc vykupovat, a tak doopravdy končí z většiny ve spalovnách … (jsem třídič, ale tohle je realita…)

    To se mi líbí

Leave a Reply